Správná volba oblečení ve výrobě elektronických součástek

Při práci s elektronickými součástkami se žádá optimální ochrana, neboť citlivé komponenty musí být chráněny před elektrostatickým výbojem, anglicky electrostatic discharge (ESD). Výboj může poškodit nebo zničit elektrické součástky, jako diody, pojistky a spínače, a popř. také vznítit zápalné látky, jako je plyn nebo prach. Proto musí oděvy pracovníků splňovat v mnoha částech výroby součástek určité vlastnosti s ohledem na antistatiku a elektronický výboj. V prevenci škod v důsledku ESD je používání oděvů a obuvi jedním z nejdůležitějších ochranných opatření. Jen tak je možné docílit nezbytného uzemnění přes podlahu, a zamezit tak daným rizikům.

Co musí ESD oblečení umět

Nezbytné vodivosti ESD oděvů se dosahuje zpravidla vodivými vlákny ve tkanině. ESD oděvy MEWA jsou nejen zkoušeny podle DIN EN 61340-5-1 (ESD). Kombinují navíc skvělé ESD vlastnosti s velmi dobrým komfortem nošení. V pláštích, kalhotách a sportovních polokošilích kolekce je mj. zpracovaná patentovaná příze NAPTEX®. Její specifické vlastnosti zůstanou po ošetření v textilním podniku spolehlivě zachovány. Na žádost umístí MEWA na oblečení firemní logo a jméno zaměstnance, dle volby jako emblém nebo výšivku. „Mnoho z našich zákazníků se obává, že emblémy nebo výšivky naruší elektrostatickou vodivost. To se však při odborném zpracování nemůže stát,“ ujišťuje Veronika Lipovská, jednatelka společnosti MEWA Textil-Service s.r.o. ESD oděvy MEWA jsou také k dispozici v osvědčeném textilním managementu MEWA: Textilní podnik zajistí odborné doručení, vyzvednutí a ošetření v dohodnutém rytmu. Ověřuje se kvalita oděvů, v případě potřeby jsou oděvy vyměněny. Tak se může každý zaměstnanec spolehnout na bezvadné oblečení, které plní svůj účel.

Optimální celistvá ochrana

U ESD oblečení platí zásada: Pouze kompletně chráněný znamená být chráněný dobře. Neboť nejlepší ESD oblečení nepomůže, když není také obuv přizpůsobena zvláštním požadavkům pracovního místa. Ne veškerá bezpečnostní, ochranná nebo pracovní obuv odvádí cíleně elektrostatický náboj. V nově vydaném katalogu s ochrannými pomůckami „World Wide Work by MEWA“ nabízí MEWA pro všechny oblasti, ve kterých se pracuje s elektrostaticky ohroženými součástkami, kolekci moderní ESD bezpečnostní obuvi ve sportovním designu pro muže i ženy. Součástí obuvi jsou ohnivzdorné podrážky, jejichž elastičnost není ovlivněna ani externím kolísáním teploty nebo namáháním. Pro optimální celistvou ochranu nabízí katalog také ESD bezpečnostní rukavice. Katalog lze objednat na webových stránkách společnosti MEWA (http://www.mewa.cz/kontakt/objednaci-katalog/).

Váš kontakt

Michal Peterka

MediaTrust Communications spol. s r.o.

Praha 10